Historien om Kristian Birkeland

Historien om Kristian Birkeland

bookmark

Boklansering og foredrag v Pål Brekke

mandag 6. november 2017, kl. 19:00 til kl. 21:00

Sal: Skram (2. et)

Arrangør: Solarmax Forlag

Inngang: Gratis

Velkommen til boklansering og et flott foredrag om Birkeland og det vakre nordlyset. Boklanseringen faller sammen med Birkelandjubileet – 150 år siden Birkeland ble født og 100 år siden han endte en tragisk død i Tokyo.

Forfatter og nordlys-ekspert Pål Brekke har skrevet flere populærvitenskapelige bøker og er nå klar med en nye faktabok om Kristian Birkeland – vår fremste forsker og oppfinner.

Det blir et meget interessant program som blir åpnet av tidligere Nasjonalbibliotekar Bendik Rugaas. De musikalske innslagene blir med den verdensberømte komponisten og harpespilleren Ellen Bødtker som gir smakebiter på «Northern lights meet Arctic sounds» (www.harpe.no).  Representanter for Yara, Teknisk Museum og Birkelandkomiteen vil også bidra i programmet.

Arrangementet passer for både unge og voksne.

Kristian Birkeland var en genial oppfinner og den første til å løse nordlysets gåte. Han var verdens første romforsker. Birkeland var og en unik oppfinner og fant opp kaviar, høreapparater, kanoner uten krutt og metoden for å lage kunstgjødsel. Dette ble oppstarten på et norsk industrieventyr med etableringen av Norsk Hydro – som i dag er blitt Yara – verdens største gjødselprodusent.

Boken forteller hele den fascinerende historien om Kristian Birkeland, med mange fakta som er ukjent for de fleste. Boken avslutter med et kapittel om hvordan nordlyset oppstår og hvordan solstormer kan påvirke vårt teknologibaserte samfunn. Du lærer også hvordan vi kan varsle nordlys og hvordan du selv kan ta flotte bilder av himmelfenomenet.

Boken inneholder en rekke sjeldne fotografier og er illustrert av grafikeren Leah Laahne.

Velkommen til lansering av Pål Brekkes nye bok “Historien om Kristian Birkeland – Nordlystes far»

 

PROGRAM fra 1900 – 2100

–  Bendik Rugaas ønsker velkommen

–   Harpespiller Ellen Bødtker med smakebit fra «Northern lights meet Arctic sounds”

–  Pål Brekke holder et visuelt foredrag om Birkeland og det fascinerende nordlyset –  Bendik Rugaas i samtale med forfatteren – hva var motivasjonen for å skrive boka.

– Yara – arven etter Birkeland

– Teknisk Museum om Birkelandutstillingen

–  Harpespiller Ellen Bødtker med smakebit fra «Northern lights meet Arctic sounds”

– Mingling og  boksignering.

 

Om forfatteren

Pål Brekke har bakgrunn som solfysiker ved Institutt for Teoretisk Astrofysikk, der han i 1993 tok sin doktorgradsavhandling. Hans fagfelt er observasjoner av Sola fra raketter, romfergen og satellitter. Han var en sentral del av den norskedeltagelsen i solsatellitten SOHO (Solar and Heliospheric Observatory), et samarbeidsprosjekt mellom ESA og NASA. Fra 1995 til 1999 var han en del av operasjonsteamet for SOHO i USA.

I perioden 1999–2004 arbeidet han for den europeiske romorganisasjonen ESA(European Space Agency) som nestleder for SOHO-prosjektet – et av historiens
mest vellykkede romprosjekter. Han var da stasjonert ved kontrollsenteret for SOHO på NASA’s Goddard Space Flight Center like utenfor Washington D.C.

Pål Brekke arbeider i dag som seniorrådgiver ved Norsk Romsenter i Oslo. Han har bidratt til popularisering av romforskning gjennom flere artikler og utallige foredrag i inn- og utland, og opptrer ofte i nyhetsmedier. Han har skrevet en rekke populærvitenskapelige bøker om sola og nordlyset. Hans bøker er oversatt til engelsk, italiensk, fransk, arabisk, kinesisk og ukrainsk. Han har også laget en dokumentarfilm om nordlyset som har vunnet en rekke internasjonale priser. Han er og medlem av den norske Birkelandkomiteen en den prestisjefulle The Explorers Club i New York.

Ingen arrangement