Historiens menneskelige ansikt

Historiens menneskelige ansikt

bookmark

Svetlana Aleksijevitsj, Mikael Nydahl og Erika Fatland

onsdag 30. august 2017, kl. 19:00 til kl. 20:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billettsalg

Priser: Ordinær 90,-Student 60,-

Nobelprisvinner Svetlana Aleksijevitsj stoler ikke på ideer, men hun stoler på mennesker, og behandler hvert enkelt liv som kunst.

I lengsel etter sannhet har hun funnet sin egen sjanger, i grenselandet mellom roman og dokumentar. Metoden har hele tiden vært den samme: For hver bok har hun intervjuet opp mot tusen mennesker som vi ellers aldri ville hørt stemmene til.

Aleksijevitsj gir vanlige mennesker språk og rom til å fortelle sine egne versjoner av hva som egentlig skjedde da de ble truffet av verdenshistorien i sin egen hverdag. Med sine flerstemmige verk om den sovjetiske erfaringen har hun skrevet seg inn i verdenslitteraturen.

I hennes første utgivelse, Krigen har intet kvinnelig ansikt, møtte vi kvinner som tjenestegjorde i den røde armé under andre verdenskrig. Deretter fulgte De siste vitnene, Kister av sink, Bønn for Tsjernobyl og Slutten for det røde menneske: tiden second hand. Sammen utgjør de livsverket Utopiens stemmer.

Gjennom bøkene viser hun hvordan historien og nåtiden henger sammen. Hun lar stemmene skildre hvordan menneskers hjerter, historier og opplevelser forandrer seg svært lite over tid.

Nå er hun i gang med nye prosjekter. De skal løfte fram temaene alderdom og kjærlighet.

Denne kvelden innleder Erika Fatland om Aleksijevitsjs forfatterskap, før Aleksijevitsj møter Mikael Nydahl til samtale på Litteraturhusets scene. Nydahl er oversetter og forlegger med særlig kjennskap til post-sovjetisk litteratur.

Arrangementet foregår på russisk med tolking til norsk.

Ingen arrangement