Hvorfor gikk de norske krigsprofitørene fri etter andre verdenskrig?

bookmark

Debatt

fredag 2. oktober 2009, kl. 10:00

Sal: Nedjma (3. et)

Arrangør: Levende Historie, SF Norge AS og Alphaville

Inngang: Gratis

I forbindelse med premiere på spillefilmen SVIK av Håkon Gundersen, inviterer Levende Historie, SF Norge og Alphaville Productions til debatt.

 

Dag Ellingsen
Tema: Hvorfor gikk norske krigsprofitører fri etter andre verdenskrig?
Ellingsen er sosiolog og en av de fremste forskerne på norske krigsprofitører. Han ga i 1993 ut boka "Krigsprofitørene og rettsoppgjøret" på Gyldendal forlag.

Terje Valen 
Tema: Hvordan var det å legge frem den upopulære historien om norske krigsprofitører i 1974? Har forholdet til denne historien endret seg i dag?
Historiker og lektor. Ga i 1974 ut boka "Dei tente på krigen" på Oktober forlag. Boka førte til den første offentlige debatten om krigsprofitørene i Norge.

Ingerid Hagen
Tema: Hvordan skal vi i dag forholde oss til at mye av historien om norske krigsprofitører fortsatt er mørklagt?
Historiker, regissør og forfatter. Skrev i 1996 hovedoppgaven: "Norsk Hydros deltagelse i de tyske lettmetallplanene, 1940-1943: motiver og etterkrigsreaksjoner", debuterte i 2006 som regissør med "Krigshelt i utakt" om Svein Blindheim, og gir i oktober ut boka "Landssvikoppgjørets skyggesider" hvor hun blant annet ser på det problematiske ved at krigsprofitørene gikk fri.

Kåre Stormark – historiker og underdirektør i UD
Moderator og leder av debatten. Stormark har fulgt forskningen rundt de norske krigsprofitørene lenge, og har skrevet hovedoppgave om Thune fabrikker: "Thune-streiken august 1945".

Det vil bli vist klipp fra filmen Svik som har premiere 9. oktober.


Foto: Eirik Pettersen

Ingen arrangement