Ideologisk havariFoto: Georg Buxhofer / Paul Zsolnay Verlag

Ideologisk havari

bookmark

Franzobel og Helge Jordheim

onsdag 30. januar 2019, kl. 19:00 til kl. 20:00

Sal: Berner (u. et)

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Priser: Ordinær 100,-Student 70,-

Den grusomme historien om skipet Medusa som forliste utenfor Vest-Afrikas kyst i 1816 har blitt ikonisk og er blant annet foreviget i et maleri av Théodore Géricault. I Medusas flåte gir den østerrikske forfatteren Franzobel sin versjon av hendelsen, fortalt i en overraskende humoristisk og burlesk stil.

Bakteppet er et Europa i endring. Opplysningstidens verdensanskuelse har for alvor festet seg, samtidig som gammel overtro fortsatt preger de lavere klassene. Hva betyr fremveksten av moderniteten for menneskesinnet? Hvordan reagerer mennesker i ekstreme situasjoner? Hvordan har historien om Medusas flåte blitt forstått til forskjellige tider, og hva kan det fortelle oss?

Stefan Griebl, Franzobel blant litterater, kan skryte av over 70 diktsamlinger, prosaverk og skuespill på CV-en. Med Medusas flåte er han for første gang tilgjengelig for norske lesere, i Ute Neumanns oversettelse. Romanen vant Nicolas Born-prisen i 2017 og ble langlistet til Den tyske bokprisen samme år.

Helge Jordheim er professor i kulturhistorie ved UiO, med en spesiell interesse for modernitetens framvekst og europeisk idéhistorie. Nå møter han Franzobel til samtale om menneskesinnet i en brytningstid.

Arrangementet foregår på tysk med tolking til norsk og er arrangert med støtte fra den Østerrikske ambassade i Oslo.

Ideologisk havari 1

Ingen arrangement