Katastrofekapitalismens fremmarsj

bookmark

Debattkveld om Naomi Kleins nye bok Sjokkdoktrinen

torsdag 8. november 2007, kl. 19:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Gratis

I 2005 ble Naomi Klein rangert som nummer elleve i Prospect magazines internettkåring av verdens 100 viktigste intellektuelle. Denne høsten kommer hennes tredje bok.
Helt siden Naomi Klein publiserte No logo i 2000 har hun vært en av de viktigste premissleverandørene i anti-globaliseringsbevegelsen. I boka kritiserer Klein den politiske og økonomiske makten som multinasjonale selskaper tilegner seg på bekostning av demokratiske prinsipper og fattige mennesker i sør. No logo ble umiddelbart en internasjonal bestselger og har etter hvert blitt oversatt til 16 språk.

Kleins nye bok bærer tittelen Sjokkdoktrinen. Katastrofekapitalismens fremmarsj. Her viser Klein hvordan store selskaper tjener gode penger på krig, terrorangrep og naturkatastrofer. Katastrofekapitalisme er Kleins betegnelse på pengekreftene som settes inn når et land eller et område rammes av en katastrofe. Store amerikanske oljeselskaper etablerer seg i Irak, det bygges nye turistanlegg i tsunamirammede områder, og i kjølvannet av orkanen Katrina har det kommet en storstilt privatisering. Ved å gå massivt inn i et land i kaos, får man til en brutal sjokkbehandling av hele landets økonomi. Boka er en kraftig kritikk av liberalismens forkjempere og mytene om det frie marked.

I panelet: Magnus Marsdal (journalist og styreleder i stiftelsen Manifest), Kathrine Aspaas (kommentator i Aftenposten), Jan Arild Snoen (journalist og skribent i blant annet tidsskriftet Minerva) og Kalle Moene (professor i økonomi ved UiO).
Debattleder: Christiane Jordheim Larsen (journalist i Klassekampen).

Singelkuttet: Jørn Berget
Underholder: Knut Nærum

Ingen arrangement