Lappjævel

bookmark

Teater og samtale med Kathrine Nedrejord og Sumaya Jirde Ali

torsdag 6. februar 2020, kl. 19:00 til kl. 20:30

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Priser: Ordinær 100,-Student 70,-

«For hvis det samiske og det norske er hvert sitt fjell, så har jeg falt ned i sprekken mellom dem», sier Samuel, hovedpersonen i forestillingen Lappjævel. Stykket er skrevet av forfatter og dramatiker Kathrine Nedrejord. Hun løfter med dette fram en bit av norgeshistorien som det er liten grunn til å være stolt av – men som likevel er velegnet på samenes nasjonaldag.

Lenge ble samiske og kvenske barn tvunget til å flytte på internat som et ledd i fornorskingspolitikken. Samuel i Nedrejords fortelling er en av dem. Han mistrives i et rasistisk hierarki der de samiske barna er nederst, plages av medelever og lærere og savner familien og hjemmet. Etter hvert skapes også avstanden som beskrives i fjellmetaforen: Han føler seg heller ikke hjemme når han innimellom forlater internatet for å dra til stedet han lengter slik etter.

Nedrejord har med seg den kinesiske fiolinisten Ziwei Liu på scenen. Spesiallagde animasjoner skapt av illustratør Esther Megard skaper de visuelle rammene for forestillingen.

Etter forestillingen vil Nedrejord samtale med forfatterkollega Sumaya Jirde Ali, som også har skrevet om utenforskap og kløften mellom majoritet og minoritet.

Forestillingen er utviklet med støtte fra Norsk Kulturråd.

 

Samenes nasjonaldag på Litteraturhuset

→           Kl. 10:30 & 12:00 Samisk lesestund for barnehager. Påmelding til barnehage@litteraturhuset.no

→           Kl. 9:30, 10:45 & 12:00 Premiere på Lappjævel for ungdomsskoler. Påmelding til skole@litteraturhuset.no

→           Kl. 19:00 Lappjævel og samtale med Kathrine Nedrejord og Sumaya Jirde Ali. Åpent for alle med billett

Ingen arrangement