Litteraturens framtid: På leting etter det frie individILL.: Fra omslaget til Slutten for det røde menneske: Tiden Second Hand.

Litteraturens framtid: På leting etter det frie individ

bookmark

Foredrag ved Svetlana Aleksijevitsj

mandag 28. august 2017, kl. 19:00 til kl. 20:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Gratisbilletter tilgjengelig på nett fra 21.8 kl. 09.00

Hvor er litteraturen på vei? Hvilken kraft har litteraturen til å skape empati og nye ståsteder? På hvilken måte gir den plass og stemme til dem som ikke kommer til orde? Har litteraturen makt til å takle de materielle og mellommenneskelige utfordringene vi står overfor? Kan den si noe om menneskenes tilstand og menneskehetens framtid?

Nobelprisvinner Svetlana Aleksijevitsj er en av forfatterne som denne høsten vil gjeste Litteraturhuset og belyse disse spørsmålene fra sitt unike ståsted.

I fembindsverket Utopiens stemmer undersøker hun den russisk-sovjetiske erfaringen. Historien er ofte arrogant, mener Aleksijevitsj. Hun går inn i fortellingene som ekskluderes fra den offisielle historien. Bøkene hennes er bygget opp som flerstemmige kor, men man kan hele tiden skjelne den enkelte stemme i koret. Vi kan lytte til det menneskelige, både i enkelthistoriene og i det universelle og evige.

Som en markering av vårt tiårsjubileum ser Litteraturhuset framover. Vi har invitert et knippe forfattere som gjennom sin skrift og sitt virke på ulike måter går inn i denne tematikken og gir oss en bedre forståelse av vår historie og den verden vi lever i, gjennom ord, kunst og litteratur.

Arrangementet foregår på russisk med tolking til norsk.

Etter foredraget vil Svetlana Aleksijevitsj svare på spørsmål fra publikum. For å sikre best mulig bredde og representasjon i spørsmålene, og for å gi også de som følger arrangementet i en av overføringssalene anledning til å stille spørsmål, ber vi publikum om å sende inn spørsmål på forhånd, til andreas@litteraturhuset.no. Merk at spørsmål også kan sendes inn mens foredraget holdes.