Makt over maten

Makt over maten

bookmark

Hvem har makt over maten?

fredag 10. mars 2023, kl. 09:00 til kl. 10:00

Sal: Nedjma (3. et)

Arrangør: Spire

Inngang: Gratis

Matprisene raser oppover og dagligvarekjedene sitter igjen med stadig større overskudd. Hvorfor er det sånn? Hvordan kan vi skape et mer rettferdig matsystem for både de som produserer maten og oss som kjøper den?

Spire inviterer Andreas L. Delsett til å snakke om makt i matsystemet, og hvilke konsekvenser dagens monopolsituasjon har for både bønder og forbrukere. Delsett skriver om mat og politikk, og er aktuell med boken Den vanskelige maten (2022).

I dag ser vi at noen få aktører sitter på alt for mye makt, mens lokalsamfunn både i Norge og globalt mister retten til å bestemme over egen matproduksjon. Dette skjer til tross for at lokal matproduksjon er essensielt for å sikre en rettferdig og bærekraftig verden. I Norge kommer maktubalansen tydelig fram i dagligvaresektoren, der tre aktører deler så godt som hele dagligvaremarkedet. Hva er konsekvensene når makta blir fordelt på stadig færre hender?

Vi server rykende varm kaffe, i tillegg til frokost i både vegetar, vegansk og glutenfri variant!

 

Spire er en miljø- og utviklingsorganisasjon for unge  som jobber for en rettferdig og bærekraftig verden. Vi ønsker å se de store sammenhengene, og endre de grunnleggende årsakene til hvorfor urettferdighet oppstår. Derfor har vi fokus på miljø, matsikkerhet, internasjonal handel og bærekraftig byutvikling. 

Ingen arrangement