Makt, penger og fiksjonsstrategier

bookmark

Samtale mellom Matias Faldbakken og Goldin+Senneby

fredag 7. november 2008, kl. 18:00

Sal: Skram (2. et)

Arrangør: Henie Onstad Kunstsenter

Inngang: Gratis

Med pengemakt og fiksjonstrategier som tema har Henie Onstad Kunstsenter invitert Matias Faldbakken og Goldin+Senneby til Litteraturhuset. Tone Hansen spør kunstnerne om forholdet mellom den performative selvfremstillingen og den ugjennomtrengelige økonomien, og kunstnerne diskuterer hverandres arbeid – nærmere bestemt verkene som inngår i den aktuelle utstillingen Reality Effects – when reality is put to work:

Goldin+Sennebys storstilte kunstprosjekt Gone Offshore er en dristig sammenføring av usynligheten ved en av dagens lyssky offshorevirksomheter på Bermuda og surrealisten Georges Batailles hemmelige selskap Acéphale (”hodeløs”) på 1930-tallet. Kunstnerduoen benytter innleide skuespillere, forfatteren John Barlow og andre stråmenn til å utføre sine undersøkelser i jakten på det mystiske selskapet Headless Ltd.

Penger har alltid vært attraktivt, og like lenge som vi har bygget samfunnet på kapitalismens metoder, har begjæret etter det de kan gi av makt og muligheter ledet folk til å trykke sine egne. Dette er tema for Matias Faldbakkens to verker Supernote (PN- 14342) og Funny Money Gang. En supernote eller superdollar er falsk, men så nitidig utført at det er nærmest umulig å skille den fra ekte vare. Produksjonen skal ha begynt i Nord-Korea og fungerer som en perfekt, undergravende hemmelig agent.

Samtalen inngår i programmet til utstillingen Reality Effects – when reality is put to work, en del av Høvikodden LIVE 08.

Kort om bakgrunnen til deltagerne:
Den norske kunstneren og forfatteren Matias Faldbakken (f. 1973) er et kjent navn gjennom sine kunstneriske drøftinger av kunnskap og makt, undergrunn og mainstreamkultur og muligheten for negasjon. Under pseudonymet Abo Rasul avsluttet han i 2008 sin romantrilogi Skandinavisk Misantropi med boken Unfun (Cappelen Damm).

Goldin+Senneby er siden 2004 et rammeverk for samarbeidet mellom de to svenske kunstnerne Jakob Senneby og Simon Goldin. Med blikk for det performative og det virtuelle undersøker duoen juridiske, finansielle og romlige konstruksjoner. Utstillings- og eventaktiviteten deres internasjonalt er betydelig, og de er aktuelle blant annet på den 28. Sao Paulo-biennalen (2008).

Ingen arrangement