Matias Faldbakken

bookmark

Skandinavisk misantriopi til ende

torsdag 22. mai 2008, kl. 19:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

− For min del var situasjonen desidert best mens pseudonymet fremdeles fungerte. Koblingen mellom verk og person, sånn i mediesammenheng, virker svekkende både på verket og personen, spør du meg. 

Det er Matias Faldbakken, alias Abo Rasul, som snakker. Mediet han bruker som talerør for sitt budskap er − symptomatisk nok − tabloidavisen Dagbladets nettmøte. Faldbakken opererer parallelt på innsiden og utsiden av det etablerte, være seg kunstsystemet eller de mektige tabloidmediene. Etter å ha takket nei til å stille opp i «Først og sist», kalte han Fredrik Skavlans intervjustil for utrolig kvalmende og uttalte senere (på dagbladet.no) at det bare er ikke-deltakelsen som strategi som kan undergrave
medienes verdensbilde. Forfatteren av The Cocka Hola Company − skandinavisk misantropi (2001) og Macht und Rebel − skandinavisk misantropi 2 (2002) utgir nå den siste boken i en trilogi der det menneskeforaktende står i sentrum; vold, porno, konsum, rus og eskapisme. Temaene går igjen også i tekstsamlingen Snort stories (2005) og i teaterstykket Kaldt produkt (2006), en heftig modernisering av Ibsens Et dukkehjem, der Nora tar post-natal abort på sitt eget barn. I Faldbakkens tekster blandes humor med tabubelagte temaer og multikunstneren har selv identifisert en av hovedtrådene i sitt kunstnerskap til å være det han kaller ødeleggende underholdning eller spektakulær negasjon. Det misantropiske prosjektet til Faldbakken er spredt over mange ulike kunstformer, men etter eget utsagn ønsker han ikke å provosere; han vil tematisere det å provosere − noe nær en umulighet i disse fartsfylte dager. Teaterversjoner av romanene The Cocka-Hola Company og Macht und Rebel er blitt satt opp ved anerkjente tyske teaterscener og er oversatt til tysk, russisk, finsk og dansk. 

Møt Faldbakken i samtale med Bendik Wold, tidligere journalist og redaktør i Morgenbladet og Klassekampen, nå forlegger på Flamme forlag. 

Singelkuttet: Triztan Vindtorn

Ingen arrangement