Med skrift som våpen

Med skrift som våpen

bookmark

Arundhati Roy og Aslak Sira Myhre

tirsdag 19. september 2017, kl. 19:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billettsalg

Priser: Ordinær 90,-Student 60,-

Oppdatert torsdag 12. juli 2018, kl. 11:43

11:43

I denne episoden kan du høre en samtale mellom den indiske forfatteren Arundhati Roy og direktør for Nasjonalbiblioteket Aslak Sira Myhre. De møttes på scenen like etter at Roys nye roman The Ministry og Utmost Happiness/Ministeriet for den høyeste lykke kom ut i norsk oversettelse. Samtalen fant sted 19. september 2017.

Tjue år etter den kritikerroste debuten og Booker-prisvinnende Guden for små ting er Arundhati Roy tilbake med en ny roman. Ministeriet for den høyeste lykke (oversatt av Kirsti Vogt) er en viltvoksende fortelling, befolket med en mengde særegne karakterer. Dette er en roman som hopper lekent i tid og sted, mellom fortid og nåtid, Delhi og Kashmir.

Roy har kalt den en roman om grenser. Grenser i form av den fysiske delingen av India og Pakistan og de mange grensene som stykker opp Kashmir. Men også grenser i form av splittede identiteter og mangel på muligheter for å leve ut sine ekte sider. Slike begrensninger splitter hijraen, eller transkvinnen, Anjum og de mange andre figurene i boka, mennesker som på ulike måter lever dobbeltliv.

Siden gjennombruddsromanen har Roy markert seg som aktivist og samfunnsdebattant. Aktivismen har uten tvil også funnet veien inn i den nye romanen, gjennom treffende beskrivelser av globaliseringens klasseskiller, maktmisbruk og religiøs nasjonalisme.

Samtidig er romanen full av Roys umiskjennelige boblende prosa, satiriske sleivspark, overraskende bildebruk, lekne avsporinger og skråblikk på alle de underlige tingene, menneskene og hendelsene som dukker opp rundt oss i livet. Med Ministeriet for den høyeste lykke befester Roy sin posisjon som en av vår tids fremste skjønnlitterære forfattere. Roy møter tidligere daglig leder av Litteraturhuset og nå nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre til samtale.

Samtalen foregår på engelsk.

Ingen arrangement