Middelhavets menneskerFoto: Francesco Zizola/Médecins Sans Frontières

Middelhavets mennesker

bookmark

Khaled Mattawa og Mary Fitzgerald

onsdag 8. januar 2020, kl. 19:00 til kl. 20:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Priser: Ordinær 100,-Student 70,-

Khaled Mattawa vokste opp i Libyas nest største by Benghazi. Etter Muammar Gaddafis fall kunne han for første gang på mange år reise tilbake dit. Etterpå skrev han diktsamlingen Mare Nostrum, om Middelhavet og dets mennesker. Denne kvelden innleder Lindis Hurum fra Leger Uten Grenser om sitt møte med Middelhavet og Mattawas poesi, før Mattawa selv møter Libya-ekspert Mary Fitzgerald til samtale.

Diktsamlingen Mare Nostrum (latin for «vårt hav») består av dempede tekster som trekker veksler på tradisjon og historie fra hele middelhavsregionen. Salmer og hyllingsdikt om dem som forlater hjemstedet på Afrikas horn, om menneskesmuglerne i Sahara-ørkenen og frivillige som tar imot flyktninger på Lesbos. Men Mattawa skildrer også sitt hjemlands skjebne etter Gaddafis fall, der flyktninger fra hele den utvidete Middelhavsregionen holdes fanget basert på en avtale med EU.

Den irske utenriksjournalisten Mary Fitzgerald kom til Benghazi i 2011, bare dager etter at opptøyene mot diktatoren Gaddafi startet. I dag er hun bosatt i den historisk viktige middelhavsbyen Marseille, men fortsatt er det Libya som er fokus for hennes arbeid.

Ingen arrangement