På skinner 1Foto: Erika Hebbert og John Erik Riley

På skinner (ny dato)

bookmark

Lars Mørch Finborud og Johan Harstad

onsdag 8. februar 2023, kl. 19:00 til kl. 20:00

Sal: Berner (u. et)

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Priser: Ordinær 120,-Student 70,-

Arrangementet er flyttet fra 1. til 8. februar på grunn av sykdom. Kjøpte billetter er gyldige på denne datoen, og kjøpte billetter refunderes hvis den nye datoen ikke passer. 

«Vi lekte på skinnegangene inn mot Vestbanen. Møttes på skinnene, hang på skinnene, knivet på skinnene, skoggerlatter, seigpining, stein-saks-og-papir på skinnene.»

Stillaser, tunneler, asfalt og grafitti utgjør landskapet guttegjengen vokser opp i. Ikke skog, enger eller epletrær. I et rytmisk og nærmest suggererende språk dras leseren inn i en fri, men kaotisk ungdomstid i Oslo på 90-tallet. Lars Mørch Finboruds roman Vi lider av sol, vi lider av regn er delt inn i tre deler – alle med Oslo som et detaljrikt bakteppe. Her er ungdommen som slåss og leker i skinnegangen, en manns nærstudium av Botanisk hage, og den voksne mannen som til slutt flytter ut av byen og inn i familielivet, og forlater bygatene fulle av historie, kunst og minner. 

Finboruds roman har et driv som likner toget, den flyter, tøffer og putrer mens den leker seg med både essayistikken, rytmiske lyriske passasjer og oppvekstromanen. Hele tiden trekkes oppmerksomheten mot nye detaljer, nye gatehjørner og hull i fortauene.

Lars Mørch Finborud har jobbet som kurator og utgitt en rekke bøker som kunsthistoriker. Hans skjønnlitterære debut kom i 2013 med romanen De svarte skiltene, etterfulgt av Ozenfant, Ozenfant i 2017, begge lekne og fabulerende med et rikt referansegalleri.

En som har lest Finborud med stor entusiasme, er forfatter og Oslo-innflytter Johan Harstad. De møtes til en samtale om oppvekst, kunst, planter og ikke minst Oslo.

Ingen arrangement