Røde løgner 1Foto: Gyldendal og Tine Poppe

Røde løgner

bookmark

Lea Ypi og Marianne Marthinsen

onsdag 1. mars 2023, kl. 19:00 til kl. 20:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Priser: Ordinær 120,-Student 70,-

Da Lea Ypi var liten, så hun på Stalin og Albanias leder Enver Hoxha som trygge farsfigurer, hun likte at lærerinnen Nora hadde enkle svar på alt, og det hun ønsket seg mest av alt var å bli pioner.

Men når det kommunistiske regimet faller i 1991, forstår unge Lea at ingenting er som hun har trodd, og alt som var trygt og kjent, forsvinner. Foreldrene hennes hadde slett ikke vært regime-tilhengere, tvert imot har de snakket i koder hele livet hennes. Og det falne regimet kan hun ikke stole på, for de nektet jo folket demokrati og medbestemmelse. Har hele livet hennes vært en løgn?

I boka Fri. En oppvekst ved historiens ende (til norsk ved Inger Sverreson Holmes) skildrer Ypi en oppvekst utenom det vanlige: Før hun ble myndig hadde hun opplevd et kommunistisk regime og dets fall, nyliberalismen som overtok og en grufull borgerkrig. Med sanselighet, detaljrikdom og en stor dose humor gir Ypi leseren et unikt innblikk i Albanias nyere historie og brytninger mellom ideologier og politiske og økonomiske interesser.

Lea Ypi er oppvokst i Albania, men er i dag professor i politisk teori ved London School of Economics, der hun blant annet underviser om marxisme. Memoarboka Fri ble tildelt Ondaatje-prisen og kåret til en av årets beste bøker, blant annet i The New Yorker og Financial Times.

På Litteraturhuset møter Ypi Marianne Marthinsen til samtale. Marthinsen er forfatter av både skjønnlitteratur og sakprosa. Hun har lang fartstid fra AUF og Arbeiderpartiet, og satt på Stortinget for Arbeiderpartiet fra 2005 til 2021. Hun jobber i dag i Finans Norge.

Ingen arrangement