Russerne kommer!

bookmark

Russlandsuken

tirsdag 20. april 2010, kl. 15:30

Sal: Nedjma (3. et)

Arrangør: Foreningen Petrusjka

Inngang: Gratis

Få land kan skilte med like store litterære tradisjoner som Russland. Ikke mange forfattere har satt så dype spor etter seg som Dostojevskij, Gogol og Tsjekhov. Sovjetisk avantgarde har inspirert generasjoner – men hvem fører disse tradisjonene videre i dag? For å sette russisk samtidslitteratur på kartet arrangeres Russlandsuke 19. – 24. april.

Russlandsuken starter 19. april med arrangementet Hvordan virker oversettelsen? kl. 09.30 i Fritt Ords lokaler, etterfulgt av dokumentarfilmvisning kl. 17:45 på Saga kino, sal 4 For mer informasjon: www.fritt-ord.no

Program

15.30-16.30 Nedjma:
Foredrag v/ Oleg Filimonov (den russiske forleggerforeningen): New tendencies in Russian publishing. Åpning av utstilling av russiske bøker.

17.00-18.00 Nedjma:
Audun J. Mørch (førsteamanuensis, Universitetet i Oslo): Hvem var Nikolaj Gogol?
Skuespilleren Morten Jostad viser sitt maskespill Nesen, etter Nikolaj Gogols fortelling.

Morten Jostad: Nesen
Nikolaj Gogols fortelling fra 1836 er historien om major Kovaljov som en vakker dag våkner og oppdager at nesen hans har stukket av og gått sine egne veier. Den observeres på Nevskij Prospekt og truer i det hele tatt med å sette sin herre i vanry. Hvordan det går, skal ikke røpes her, men i skuespiller Morten Jostads tolkning gjennom et maskespill, kommer ny og uante aspekter ved fortellingen til sin rett.

18.15- 18.45 Nedjma:
Erik Egeberg (profssor, Universitetet i Tromsø):
Grunnkurs i russisk litteratur

19.00-21.00 Nedjma:
NRK Aktivum (arr.): Lansering av Arne Egil Tønsets bok Russland i farger.
Terje Lindberg presenterer bok og forfatter.

Russland i farger

Opplevelser i vårt største naboland. Det finnes ingen objektiv sannhet, og slett ikke om Russland, ikke en gang i historiebøkene. De skrives om for hvert regimeskifte. Denne boka handler i hovedsak om Russland og det russiske, slik journalist og tidligere NRK-korrespondent Arne Egil Tønset har opplevd det i hele det tidligere russiske imperiet. Øst-vestaksen har alltid vært full av spenning og konflikt, ikke minst fordi vi har holdt mytene om hverandre levende. Tønset derimot nærmer seg Russland med lidenskap, glimt i øyet og stor ydmykhet og beviser at det ikke er alt du trenger å skjønne deg på for å bli fascinert.

Ingen arrangement