Russland sett fra nabovinduetFoto Erika Fatland: Tine Poppe/Kagge forlag. Foto Carsten Jensen: Isak Hoffmeyer/Forlaget Press. Foto tog: Pixabay, beabeidet av Gladesigner

Russland sett fra nabovinduet

bookmark

Erika Fatland og Carsten Jensen

onsdag 1. november 2017, kl. 19:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Priser: Ordinær 90,-Student 60,-

Oppdatert torsdag 12. juli 2018, kl. 11:27

11:27

Sosialantropolog og forfatter Erika Fatlands nye bok Grensen har blitt til som resultat av en lang reise gjennom alle landene som deler grense med Russland. Sammen med den danske forfatteren Carsten Jensen snakker Erika Fatland om reisen som utgangspunkt for å undersøke verden og skrive om den. Samtalen fant sted på Litteraturhuset 1. november 2017.

Det er i år 100 år siden den russiske revolusjon. Hvordan har stormakten Russland utviklet seg siden den gang og påvirket måten nabolandene ser ut i dag? Hvor godt kjenner vi egentlig land som Nord-Korea, Kasakhstan, Hviterussland og Georgia, og hvordan kan vi forstå deres forhold til Russland gjennom historien, kampen om land, naturressurser og handel, og ikke minst gjennom vanlige menneskers historier?

Sosialantropolog Erika Fatland er forfatter av blant annet Englebyen. Historier fra Beslan og Sovjetistan. Som eneste sakprosaist ble hun i 2015 kåret til en av de ti fremste unge norske forfatterne av Morgenbladet og Norsk Litteraturfestival. Tidligere i år ble Sovjetistan kåret av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening og NRK til Norges sjette beste reiseskildring gjennom tidene.

Fatlands nye bok Grensen har blitt til som resultat av en lang reise gjennom alle landene som deler grense med Russland. Forfatteren tar oss med til geografiske avkroker og løfter opp detaljer fra historien som kan synes glemt i skyggen av mer kjente holdepunkter.

Hvorfor har Fatland valgt reisen som metode, og hvordan har det formet hennes skrivemåte? Hva slags bilde trer fram i møte med ulike byer, landskap og mennesker når man reiser, framfor å basere seg på historiearkiver og analyser av internasjonale relasjoner?

På Litteraturhuset i kveld møter Fatland en av Nordens andre store reiseforfattere, Carsten Jensen, som setter forfatterskapet til sin reisende kollega høyt. Sammen snakker de om reisen som utgangspunkt for å undersøke verden og skrive om den.

Ingen arrangement