Satan og det sublimeFoto: Hartwig Klappert

Satan og det sublime

bookmark

László Krasznahorkai og Kaja Schjerven Mollerin

onsdag 28. august 2019, kl. 19:00 til kl. 20:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Priser: Ordinær 100,-Student 70,-

Navnet hans nevnes ofte i forbindelse med Nobels litteraturpris. Ungarske László Krasznahorkai har vært en kultforfatter siden debuten Satantango i 1985, og to av bøkene hans har blitt til kultfilmer signert regissøren Béla Tarr. Sitt gjennombrudd på det engelskspråklige markedet fikk forfatteren først da debutboka ble oversatt til engelsk i 2015, og samme år ble han tildelt International Booker Prize. Krasznahorkai hadde da imidlertid lenge vært en størrelse i det litterære Europa, og spør man Karl Ove Knausgård om hvilken forfatter han har lyst til å ha som biograf, er svaret nettopp denne særegne ungareren.

Seiobo der nede er Krasznahorkais andre tittel på norsk. Boka ble opprinnelig gitt ut i 2008 og består av 17 fortellinger som i lange sveipende setninger og på ulikt vis undersøker menneskets dragning mot det vakre og tematiserer viktigheten av å søke sublimitet, det opphøyde, i kunsten. Oversettelsen er gjort av Ove Lund.

Tidligere har debutboka Satantango kommet ut i norsk oversettelse ved Kari Kemeny. Her skildres det traurige livet i en landsby i det kommunistiske Ungarn gjennom noen dager i gjørme og regn. En mann alle trodde var død, vender plutselig tilbake igjen. Hvem er han egentlig? Satan selv? Hør Krasznahorkai i samtale med forfatter og litteraturkritiker Kaja Schjerven Mollerin.

Arrangementet foregår på norsk og ungarsk.

Ingen arrangement