Skandinavias designdronning

bookmark

Emalje og design på bokkafé

onsdag 9. april 2008, kl. 19:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Gyldendal

Inngang: Gratis

Den norske designeren Grete Prytz Kittelsen (90) er blitt kalt ”dronningen av Scandinavian Design”, og har satt sterke spor i brukskunst- og designhistorien fra 1945 og til i dag. Designeren er i vår hedret med den første bredt anlagte og gjennomillustrerte boken om sitt eksepsjonelt mangfoldige virke som emaljekunstner, designer og smykkekunstner. Boken er utgitt på Gyldendal i samarbeid med Nasjonalmuseet – Design, som fram til september viser en stor separatutstilling med hennes arbeider i Kunstindustrimuseet i Oslo.

Alle kjenner emaljebollene og kasserollene med ”Lotus” – selve det norske 60-tallsikonet – som i dag er populære samleobjekter. Men hva annet har designeren laget? Og hvordan har det seg at hun ikke har designet det mønsteret de aller fleste gjenkjenner på hennes tusenvis av boller, tallerkener, kasseroller og andre bruksgjenstander?

På denne designbokkafeen blir vi kjent med Grete Prytz Kittelsen, hennes livsverk og hennes sentrale samarbeidspartnere nasjonalt og internasjonalt. Fremst blant dem er hennes første ektemann, arkitekten Arne Korsmo og vennen og maleren Gunnar S. Gundersen. Men også det internasjonale miljøet paret var del av var viktig for designerens utvikling – her finner vi modernistiske arkitekter og designere som Ray og Charles Eames, Walter Gropius, Frank Lloyd Wright, Mies van der Rohe, Lis og Jørn Utzon, Alvar Aalto og Paolo Venini. Og ikke minst blir vi kjent med firmaene som designeren i sin tid samarbeidet med – familiefirmaet der Grete Prytz var femte generasjon gullsmed, J. Tostrup, og firmaet hun samarbeidet med i vel 20 sentrale år i karrieren, emaljeverket Cathrineholm ved Halden.

Presentasjon av designeren og miniutstilling av emaljegjenstander ved Karianne Bjellås Gilje, initiativtager til bok og utstilling, bokens tekst- og bilderedaktør.

 

Ingen arrangement