Smerten ved å være til 4Foto: Heidi Furre/Tore Sætre

Smerten ved å være til

bookmark

Tiril Broch Aakre, Else Kåss Furuseth og Finn Skårderud

onsdag 29. januar 2020, kl. 19:00 til kl. 20:30

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Priser: Ordinær 100,-Student 70,-

Oppdatert tirsdag 16. februar 2021, kl. 13:57

13:57

Samtalen er nå tilgjengelig som podkast!

Mødre og døtre handler om et av de 593 selvmordene i Norge i 2017. Tiril Broch Aakres roman er både er varmt morsportrett og en krass kritikk av psykisk helsevern. Komiker og forfatter Else Kåss Furuseth har opplevd å miste både moren og broren i selvmord og vunnet flere priser for sine humoristiske bearbeidelser av denne alvorlige tematikken, både for scenen og for TV. Nå møter Aakre og Kåss Furuseth psykiater Finn Skårderud til samtale om psykisk helse, mødre, døtre og det uutholdelige livet.

Hvordan fungerer egentlig norsk psykisk helsevern? Får pårørende den informasjonen de trenger og har krav på? Hvordan kan man bearbeide kronglete kjærlighet, raseri og sorg, lys og mørke etter sine nærmeste?

Dette er spørsmål Tiril Broch Aakre utforsker i romanen Mødre og døtre. Boka handler om to voksne søstre i tiden etter morens selvmord og beskriver deres forsøk på å forstå hva som skjedde den siste tiden moren levde. Aakres mor døde for to og et halvt år siden, i en alder av 70 år. Hun var frivillig innlagt i psykisk helsevern fordi hun var suicidal, men fikk lov til å reise hjem på permisjon en helg. Da endte hun sitt liv.

Else Kåss Furuseth har vært åpen om at både moren og broren tok sitt eget liv, og ble tildelt Mental helses Åpenhetspris for 2018 for sitt engasjement for pårørende etter selvmord. Hun er forfatter av boken Else går til psykolog og har laget en TV-serie om selvmordsforebygging. Hun har også behandlet tematikken på scenen i de prisvinnende forestillingene «Kondolerer» og «Gratulerer».

Ingen arrangement