The Rape of a Nation

bookmark

En kunstnerisk lansering av en ny bok fra den prisbelønnede fotografen Marcus Bleasdale

onsdag 2. desember 2009, kl. 19:30

Sal: Wergeland

Inngang: Billett

Bak de siste månedenes utallige avisforsider om to nordmenn i Kongo skjuler det seg en større tragedie. Det ekte Kongo. Dette vakre landet som har opplevd en av verdens største humanitære katastrofer de siste tiårene. En ufattelig voldsbølge og mangel på elementære medisiner har ført til at Kongo har den høyeste dødsraten noe land har hatt siden andre verdenskrig.

Den internasjonalt anerkjente fotografen Marcus Bleasdale har fulgt krigen i Kongo i all sin groteske grusomhet over en tiårsperiode. En krig som til nå har krevd mer enn fem og en halv million menneskeliv. For syv år siden ga Bleasdale ut sin første bok om Kongo, One Hundred Years of Darkness, som ble kåret til årets beste fotojournalistiske arbeid av the American Photo District News. Nå utfordrer han oss med "The Rape of a Nation". En fotografisk beretning om forholdene, problemene og innvirkningene det får for enkeltmenneskene i dette krigsherjede landet.

"Den pågående menneskelige tragedien i Kongo er ikke en statistikk. Det er en pågående menneskelig tragedie. Det er 1450 dødelige tragedier hver eneste dag. Og det er adskillig flere hvis man teller med alle de som hver dag blir foreldreløse, som blir enker, enkemenn, og alle som står svakere igjen etter et medmenneskes død. Det er deg og meg, våre barn og våre foreldre hvis vi hadde trukket et annet lodd og blitt født inn i den verden som denne boken portretterer. Men Kongo bærer også på en hemmelighet. En følelse som er vanskelig å forklare til en som ikke har opplevd det på nært hold. Men hvis du leter vil du finne den i Marcus Bleasdales fotografier. En historie om et folk som selv i de mest grusomme tider har en styrke og livsglede som gjør oss bortskjemte vestlige både berørte og ydmyke. " John le Carre

Den 2.desember inviterer Marcus Bleasdale oss til Litteraturhuset for en sterk og emosjonell skildring av et land og et folk i krise. Sammen med skuespillerne Thorbjørn Harr og Henrik Mestad, musiker Trygve Seim og regissør Erik Poppe vil han presentere bildene og diskutere situasjonen i dette krigsherjede landet. Kvelden blir innledet av Statsråd Erik Solheim.

Ingen arrangement