Utryddelsen – om norsk hvalfangst 1Foto: Press

Utryddelsen – om norsk hvalfangst

bookmark

Saklig søndag med Espen Ytreberg

søndag 10. september 2023, kl. 13:00 til kl. 14:00

Sal: Skram (2. et)

Arrangør: Norli Litteraturhuset og Litteraturhuset

Inngang: Billett

Priser: Ordinær 70,-

Det var det første norske oljeeventyret. I dag snakker ingen om det. I drøye hundre år etter at Svend Foyn oppfant granatharpunen i 1863, var Norge pådriver, innovatør og profitør i den største nedslaktingen av ville dyr verden noensinne har sett: den globale industrielle hvalfangsten.

Da hvalfangstens epoke var over, var nesten ingen igjen av hvalene som hadde fylt verdenshavene. I dypet rådet en ny stillhet. Langs strendene i Sørishavet lå bare de råtnende hvalskrottene igjen. Men de norske hvalfangstrederne hadde blitt rike.

Vanlige norske arbeidere bemannet den norske hvalfangstindustriens hvalkokerier og hvalbåter. For disse mennene var arbeidet slit, eventyr og mareritt. Etter dem finnes et stort materiale – fotografier, dagbøker, brev – som forteller om arbeidernes erfaringer fra slaktesonene i Sørishavet.

I sin nye bok Utryddelsen forteller Espen Ytreberg historien om den norske hvalfangsten fra arbeidernes perspektiv. Boken er et enestående stykke historieskriving om et avgjørende kapittel i norsk historie.

Få med deg Espen Ytrebergs foredrag denne søndagen.

Ingen arrangement