Zadie Smith

bookmark

Samtale med Toril Moi

tirsdag 9. oktober 2007, kl. 19:00

Sal: i Kafé Oslo

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Gratis

Zadie Smith er ikke mer enn 31 år. Likevel er hun en av Storbritannias mest leste og toneangivende forfattere. På Litteraturhuset snakker hun med Toril Moi om forfatterskapet sitt.

Zadie Smith var fremdeles student da hun ble tilbudt et betydelig forskudd for sin uferdige debutbok og en annen bok som ennå ikke var påbegynt. Forventningene var skyhøye før romanen kom ut, men den innfridde: Med Hvite tenner (2000) ble Zadie Smith kjent over natta. Handlingen i romanen er lagt til et flerkulturelt nabolag i London, og tre familier med uliketnisk bakgrunn portretteres. Romanen solgte over én million eksemplarer og ble etter hvert oversatt til tjue språk. De to neste bøkene hennes, Autografmannen (2002) og Om skjønnhet (2005), ble også godt mottatt, og for den siste ble Smith blant annet tildelt Orange Prize for Fiction.

Etnisk tilhørighet og sosial klasse er kategorier som ofte nevnes når man snakker om Zadie Smiths forfatterskap. Hun betegnes som en representant for det nye, multikulturelle Storbritannia. Selv er hun mer opptatt av at hun skriver seg opp mot en moderne britisk romantradisjon, blant annet representert ved E.M. Forster.

I essayet
Zadie Smith og tradisjonen skriver Toril Moi følgende: «Har Zadie Smith en tradisjon i ryggen? Er hun britisk eller ‘etnisk’? Forfatter eller kvinnelig forfatter?

«Zadie Smith forstår at hun ikke kan slippe unna disse spørsmålene. Jeg beundrer henne fordi hun ikke hengir seg til klager og polemikk, men heller bruker dem som utgangspunkt for refleksjon. Jeg er glad for at hun bevisst knytter seg til den feministiske tradisjonen og fordi hun så resolutt forsøker å være seg selv midt i et mediepress som de fleste av oss heldigvis aldri kommer til å bli utsatt for.»

Toril Moi er professor i litteraturvitenskap ved Duke University i USA og entusiastisk Zadie Smith-leser.

Ingen arrangement