Maskiner og menneskerFoto: Madeline Whitehead. ILL. fra Den underjordiske jernbanen, bearbeidet av Gladesigner

Machines and Men

bookmark

Colson Whitehead and Karin Haugen

Thursday 24. August 2017, 19:00 until 20:00

Venue: Wergeland

Host: Litteraturhuset

Entrance: Billettsalg

Prices: Ordinær 90,-Student 60,-

Oppdatert Thursday 13. January 2022, kl. 15:49

15:49

Colson Whiteheads roman Den underjordiske jernbanen høstet både Pulitzer-prisen og den høythengende National Book Award. I denne samtalen som fant sted på Litteraturhuset 24. august 2017, snakker Whitehead med kritiker i Klassekampens Bokmagasinet, Karin Haugen, om å skrive om det amerikanske slaveriets historie på sin egen måte.

Da Den underjordiske jernbanen utkom i USA i fjor, traff Colson Whitehead en nerve. Boka ble en favoritt hos Oprah Winfrey og Barack Obama og høstet både Pulitzer-prisen og den høythengende National Book Award. Romanen er befolket med dickenske karakterer og har blitt sammenlignet med romaner som Victor Hugos De elendige og Toni Morrisons Elskede. Nå er boka ute på norsk i Knut Johansens oversettelse.

I 1800-tallets amerikanske sørstater følger vi Cora, født og oppvokst som slave på en plantasje i Georgia. Hun tar sjansen på å rømme, og på veien mot frihet blir hun bevisst sitt eget menneskeverd.

«Den underjordiske jernbanen» var navnet på nettverket av hemmelige ruter og trygge hus som skjulte rømte slaver og hjalp dem til de «frie» nordstatene. I Whiteheads roman er den underjordiske jernbanen blitt en fysisk realitet – et innviklet nett av tunneler, stasjoner og tog under bakken.

I tidligere romaner har Whitehead vist sin evne til å leke med ulike sjangre, og i Den underjordiske jernbanen møter den historiske romanen både allegori og sci-fi. Og den dirrende og uhyggelige atmosfæren bærer i seg tydelige ekko av dagens virkelighet i USA.

Colson Whitehead møter redaktør i Bokmagasinet, Karin Haugen, til samtale.

Arrangementet foregår på engelsk.