Faste arrangementOrhan Pamuk og Helge Jordheim i samtale, våren 2017.

Faste arrangementer

Litteraturhuset arrangerer

Hvert kvartal setter Litteraturhusets stab sammen et program for barn og voksne som speiler bredden i norsk litteratur og løfter et stort spekter internasjonale stemmer inn i norsk offentlighet. I tillegg bidrar en lang rekke aktører til et stort mangfold av arrangementer. Samlet gir dette et viktig bidrag til en velfungerende offentlig samtale. Fri meningsutveksling gjennom en bred og offentlig samtale er selve bærebjelken i ethvert demokrati.

En kort beskrivelse av våre egne faste arrangementer følger nedenfor.

Onsdagskvelder

Hver onsdag inviterer Litteraturhuset norske og utenlandske forfattere til lesing og samtale, lager temakvelder og holder debatter. Det blir en god blanding av opplysning og underholdning, kjente og mindre kjente forfatternavn, store og små diskusjoner og selvfølgelig litteratur. I alle former. Velkommen.

Åpen mikrofon

Én gang i kvartalet er Litteraturhusets mikrofon åpen for alle som ønsker å benytte seg av den. Kommende forfattere kan lese eller opptre i inntil tre minutter. Vi legger ut påmeldingsliste i Kjelleren én time før arrangementsstart, og så er det førstemann til mølla.

Lørdagsforedraget

Utvalgte lørdager presenterer Litteraturhuset populærvitenskapelige og essayistiske foredrag. Lørdagsforedragene starter kl. 15.00. Arrangementene inngår i Litteraturhusets satsning Folkeopplysning.

Nærlesning

Én fredag i måneden inviterer vi til nærlesning i Kjelleren. Da åpner vi en bok, et tema, en litterær teori eller finner fram en støvete forfatter fra bokhylla og forsøker å komme nært innpå selve teksten og språket.

Litterære ledestjerner

I arrangementsserien «Litterære ledestjerner» snakker internasjonale forfattere om et forfatterskap de setter særlig høyt og som på en eller annen måte hatt innvirkning på deres egen skriving.

Snikkikk

Om sommeren leser forfattere på Litteraturhuset fra sine ennå uutgitte bøker. Noen ganger kan det dreie seg om en bok som kommer neste måned, andre ganger får man snikkikke inn i en bok som publiseres først om et år eller kanskje lenger fram i tid.

Saklig søndag

Hver søndag kan man høre spennende foredrag med varierte samfunnsaktuelle, historiske og vitenskapelige emner fra hele sakprosafeltet. Arrangementet begynner kl. 13.00, varer en time og er et samarbeid mellom Tanum bokhandel og Litteraturhuset. Arrangementene inngår i Litteraturhusets satsning Folkeopplysning.

Nachspielforedrag

Noen fredager prøver vi å gjenskape den autentiske nachspielstemningen og lar entusiastiske mennesker snakke uavbrutt og i fortrolighet om en musiker, artist eller kulturpersonlighet som han eller hun har et spesielt lidenskapelig forhold til.

Minilørdag

Én lørdag i måneden blir det litteratur for de minste kroppene på Litteraturhuset. Da inviterer dyktige formidlere til tøys, tull og tipptopp lesing av fine bildebøker. Oppstart er kl. 10.45 og kl. 11.30, så blir vi ferdige til formiddagsluren. For litteraturinteresserte mellom to og fire år.

Lørdagsklassikeren

Det finnes bøker som man aldri blir lei av. Utvalgte lørdager gjøres det ekstra stas på moderne barneklassikere. Passer best for barn mellom to og fem år.

Verden rundt med musikk og eventyr

Lyst til å bli med til et sted du kanskje aldri har vært før? Noen lørdager boltrer en musiker og en forteller seg i musikk og eventyr fra et land eller en verdensdel de har et spesielt forhold til. Passer for barn fra fire år.

Litt lengre lesing

Dette er arrangementet for deg som liker å høre helt til slutten! Utvalgte lørdager tar dyktige formidlere med seg en skikkelig bra bok. Så leser og forteller de hele veien til siste side. Arrangementet tar en liten time og passer best for barn fra seks år.

Så rart?

Litteraturhusets egen sakprosaserie “Så rart?” passer best for barn mellom seks og ti år. Vi inviterer en forfatter eller fagperson som kan mye rart om et tema og som er flink til å fortelle om det.

Tegn svaret! 

Her får du hver gang møte to illustratører som leser og viser bilder fra de fine bøkene sine. Deretter blir de intervjuet av forfatter Veronica Salinas – men de får ikke lov til å svare med ord, bare ved å tegne på tavla! Her blir det tull, tøys og tegning. Passer for barn fra fire år.

Ny debatt

«Ny debatt» er en debattserie for og av ungdom der Litteraturhuset inviterer til debatt sammen med Barne- og ungdomsorganisasjonene i Oslo (UngOrg) og forskjellige ungdomsorganisasjoner.