Styret 3

Styret

Dette er styret ved Stiftelsen Litteraturhuset:

Mikkel Bugge (44) er en prisvinnende norsk forfatter og dramatiker fra Vesterålen. Han har vært journalist i Dagens Næringsliv, husdramatiker i Dramatikkens Hus og drevet omfattende litteraturformidling rundt om i landet. Bugge har blant annet vært nominert til P2-lytternes romanpris, Ungdommens kritikerpris, Brageprisen og vunnet Havmannsprisen. Mikkel Bugge satt åtte år i styret i Norsk Forfattersentrum, de siste fire som styreleder, og har i flere år sittet i det økonomiske utvalget til Den norske Forfatterforening. For tiden skriver han TV-drama og noveller. Tok over som styreleder ved Stiftelsen Litteraturhuset i 2023.

Marianne Marthinsen (42) en samfunnsøkonom, direktør, forfatter og tidligere politiker fra Jevnaker. Marthinsen var finanspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet fra 2014 til 2017 og var innvalgt på Stortinget fra 2005–2021. I dag er hun direktør for strategi, innsikt og analyse i Finans Norge. Marthinsen har tidligere vært journalist i Romerikes Blad, internasjonal rådgiver i AUF, styremedlem i Attac Norge og leder av Den Socialdemokratiske Forening. Hun har også studert forsvar, sikkerhet og krisehåndtering ved Forsvarets høyskole. I august 2019 ga hun ut boka Rødt lys – Det store skatteranet og hvordan vi kan stoppe det sammen med Maria Wahlberg på Cappelen Damm. Hennes første skjønnlitterære roman Selveiersanger kom ut på Aschehoug forlag i september 2021. Gikk inn som nestleder i styret ved Stiftelsen Litteraturhuset i 2021.

Harald Stanghelle (67) er en prisvinnende tidligere sjefredaktør journalist og forfatter fra Stanghelle i Vaksdal kommune. Han leder Arendalsukas hovedprogramkomite og sitter i styret for Olavsfest, Aukrust AS og Nina Sundbyes stiftelse. Stanghelle har bidratt til en rekke bøker, bl.a. som redaktør for bøkene om billedhuggeren Nina Sundbye og maleren Håkon Gullvåg. I 2020 var han forfatter av årets mest solgte sakprosabok, Kongen forteller. Stanghelle har arbeidet som journalist siden tenårene, vært sjefredaktør i Dagbladet og politisk redaktør i Aftenposten, men også jobbet som fisker på Grønland og FN-offiser i Libanon. Stanghelle har vært leder av Norsk Redaktørforening og visepresident i både World Editors Forum og Global Editors Network. Han er tildelt Skup-prisen, Den store journalistprisen, Gullpennen og Oslo Redaktørforenings hederspris. Gikk inn i styret ved Stiftelsen Litteraturhuset i 2019.

Saida Begum (35) er en norsk jurist og tidligere politiker som var statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet fra 2020 til 2021. Fra 2022 er hun advokatfullmektig i SANDS advokatfirma der hun har særlig kompetanse innen kontraktsrett og tvisteløsning. Hun var Høyres ordførerkandidat i Oslo ved kommunestyre- og fylkestingsvalget 2019. Begum har også vært justispolitisk rådgiver på Stortinget og sittet over 10 år som folkevalgt i Oslo bystyre. Gikk inn i styret ved Stiftelsen Litteraturhuset i 2023.

Anne Marit Godal (50) er redaktør, leder, litteraturarbeider og samfunnsviter. Hun har vært redaktør for diktantologien Alt skal bli forandra snart og jobber nå med en faglitterær bok, skriver leksikonartikler – og hjelper ideelle prosjekter med søknadsskriving. På fritida er hun folkevalgt i Fredrikstad, nestleder i Fredrikstad Arbeiderparti og leder klima- og miljøutvalget i Østfold AP. Tidligere har Anne Marit bygget opp Leser søker bok og boksøk.no, før hun som sjefredaktør for Store norske leksikon tok jobben med å redde fagredigerte leksikon som levende kunnskapsformidling i en digital tid. Anne Marit driver også et prosjekt for å fremme gjenbruk framfor forbruk, i tillegg til å ha flere styreverv. Gikk inn i styret ved Stiftelsen Litteraturhuset i 2017.

Zeshan Shakar (40) er en prisvinnende norsk forfatter og statsviter oppvokst på Stovner. Han arbeider som seniorrådgiver i Byrådsavdeling for oppvekst og kunnskap på Oslo rådhus og har tidligere har arbeidet i Kunnskapsdepartementet og Barne-og likestillingsdepartementet. Shakar har også studert økonomi på BI. Han debuterte høsten 2017 med romanen Tante Ulrikkes vei. For denne boka mottok han Tarjei Vesaas’ debutantpris og bokbloggerprisen, og solgte over 150.000 eksemplarer. Boka ble satt opp som teaterstykke på Det Norske Teateret. I 2020 slapp han sin andre roman, Gul bok og ble nominert til LOs litteraturpris for arbeiderlitteratur. Sammen med Don Martin skrev han teaterstykket Linje 5 som hadde premiere på Det Norske Teatret høsten 2020. Shakar mottok i 2020 Oslo by kunstnerpris og Neshornprisen. I 2022 gav han ut De kaller meg ulven. Samme år ble han tildelt Bokhandlerprisen. Gikk inn i styret i Stiftelsen Litteraturhuset i 2021.

Nina Refseth (57) er direktør for stiftelsen Norsk Folkemuseum i Oslo. Tidligere har hun blant annet vært konserndirektør i Amedia, direktør for Norsk filminstitutt, forlagsdirektør og daglig leder i Det Norske Samlaget. Hun har hatt en rekke styreverv, blant annet i ulike mediehus og som styreleder for Det Norske Teatret. Per i dag sitter hun i styret til NTNU, i VisitOslo og Stiftelsen Nobels Fredssenter. Refseth gikk inn i styret ved Stiftelsen Litteraturhuset i 2023.

 

Oppdatert 03.03.2023